Crochet · History · Structures · Tunisian crochet

Scottish and shepherd’s knitting revisited

This post is currently being revised

I have an article in the Winter 2020 issue of PieceWork, titled Evolution in Early Crochet: From Flat-Hook Knitting to Slip-Stitch Crochet. It supplants the text that originally appeared in this post, which will be refocussed on providing supplementary information to the article. The issue where the article appears can be obtained digitally and in print from the publisher of PieceWork.

2 thoughts on “Scottish and shepherd’s knitting revisited

  1. Här fastnar jag för två detaljer! Som västerbottning är det självklart roligt att läsa om den gamla användningen av ordet påta! Även om man kan anta att den funnits i andra landsändar samtidigt. Men sedan var det ju det där med “a less clear description of an elastic variant” också. Intressant – den skulle man gärna titta närmare på. Jag brukar jämföra olika sätt att virka elastiskt, eller ska jag säga olika försök att virka elastiskt, det finns ju några olika metoder att välja på.

    1. The elastic effect is produced by alternating slip stitches and chains (“knitting one stitch and slipping the next…without knitting”) in a round, and alternating the way successive rounds are worked. The instructions for joining a round to the preceding one are ambiguous, which is why I made my comment. The original text is here.

Comments are closed.